De rechten van de benadeelde partij in het strafproces


In het strafproces wordt juridisch onderzocht of een verdachte schuldig is aan een strafbaar feit en welke straf daar tegenover moet staan. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het vervolgen van verdachten. Maar in het strafproces draait het niet alleen om de verdachte en het Openbaar Ministerie. Ook de benadeelde partij, het slachtoffer van het strafbare feit, kan een belangrijke rol spelen. De positie van de benadeelde partij is de afgelopen jaren vanuit de wetgeving aanzienlijk versterkt. Wat zijn de belangrijkste rechten van de benadeelde partij?

Wie is de benadeelde partij?


De benadeelde partij is het slachtoffer van een misdrijf en heeft rechtstreeks schade geleden. Dit kan materiële schade zijn, zoals financiële verliezen. Maar ook immateriële schade, zoals psychische klachten.

Rechten voor de benadeelde partij versterkt


De rechten van de benadeelde partij zijn in de loop der jaren versterkt, met belangrijke veranderingen die in 1994 begonnen. In dat jaar werd de wet ‘Wet schadevergoeding bij strafbare feiten’ ingevoerd. Deze wet maakt het mogelijk voor slachtoffers van strafbare feiten om zich als benadeelde partij in het strafproces te voegen en een schadevergoeding te vorderen.

Een andere belangrijke wijziging vond plaats in 2011 met de invoering van de ‘Wet versterking positie van de benadeelde partij’, die de rechten van slachtoffers verder uitbreidde. Deze wet gaf de benadeelde partij onder andere het recht op het indienen van een schadeclaim tijdens het strafproces en versterkte het spreekrecht, waardoor slachtoffers beter gehoord kunnen worden tijdens de rechtszitting.

De rechten van de benadeelde partij


De benadeelde partij heeft verschillende rechten in het strafproces. Door de versterking van de rechten van de benadeelde partij wil de overheid ervoor zorgen dat slachtoffers een stem hebben en hun schade kunnen verhalen. Advocaten kunnen de benadeelde partij optimaal ondersteunen aan de hand van deze rechten.

Het recht op informatie


De benadeelde partij heeft recht op informatie over de voortgang en de uitkomst van het strafproces. Hieronder valt ook informatie over de zittingsdatum en de uitspraak. De benadeelde partij mag namelijk ook bij de zitting aanwezig zijn. Daarnaast heeft de benadeelde partij recht op een afschrift van het strafdossier - of in ieder geval delen hiervan.

Het spreekrecht


Tijdens de zitting heeft de benadeelde partij het recht om het woord te voeren en te vertellen wat de impact van het strafbare feit op hem of haar is. Het spreekrecht helpt de rechter om een completer beeld van de zaak te krijgen.

Het recht op schadevergoeding


De benadeelde partij heeft de mogelijkheid om zich te voegen in het strafproces. Dit houdt in dat zij een vordering kunnen indienen om geleden schade te laten vergoeden door de dader. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. De rechter kan de verdachte vervolgens veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer. Het recht op schadevergoeding is zowel van toepassing op materiële schade als immateriële schade.

Het recht op bijstand


De benadeelde partij heeft het recht om zich te laten bijstaan door een advocaat. De advocaat kan de benadeelde partij onder andere helpen bij het indienen van een vordering tot schadevergoeding, het uitoefenen van het spreekrecht en het verkrijgen van de informatie waar hij recht op heeft. Veel strafrechtkantoren hebben advocaten in dienst die slachtoffers kunnen bijstaan, bijvoorbeeld het strafrechtkantoor in Utrecht XVG Advocaten.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie