Datum uitspraak:
Datum publicatie:
Rechtsgebied:
Zaaknummer:
Soort procedure:
Instantie:

Inhoudsindicatie:

De rechtbank heft de last, verbonden aan het legaat in het testament van de in 1924 overleden oud burgermeester van Eibergen, op.

UitspraakRECHTBANK ZUTPHEN

Sector Civiel – Afdeling Handel

Zaaknummer: 129029 / HA RK 12-21

Beschikking van de enkelvoudige kamer voor burgerlijke zaken van 27 maart 2012

op verzoek van:

DE GEMEENTE BERKELLAND

zetelende te Borculo.

verzoekster,

advocaat: mr. S.W. Knoop te Zwolle.

Verzoekster wordt in deze beschikking mede aangeduid als de gemeente.

1. Het procesverloop

Dit verloop blijkt uit:

- het op 7 maart 2012 ter griffie van deze rechtbank binnengekomen verzoekschrift.

2. Het verzoek

2.1. De gemeente verzoekt de last, verbonden aan het legaat in het testament van de op

[1924] overleden [naam] (hierna: [naam]) op te heffen, in dier voege dat de last dat “De Maat” nimmer mag worden afgescheiden van het huisperceel vervalt, evenals de last/voorwaarde dat de burgemeestersvilla moet dienen als gemeentehuis/ambtswoning.

2.2. De gemeente voert daartoe het volgende aan. Op [1924] is de burgemeester van de gemeente Eibergen, [naam], overleden. [naam] heeft de burgemeestersvilla gelegateerd aan de toenmalige gemeente Eibergen onder de voorwaarde dat zij wordt bestemd tot gemeentehuis of tot ambtswoning van de burgemeester of tot beide. Op 1 januari 2005 is de gemeente Eibergen opgegaan in de gemeente Berkelland in het kader van een gemeentelijke herindeling. In een ander deel van de gemeente is een nieuw gemeentehuis gebouwd. Hierdoor heeft de villa geen functie meer voor de gemeente. Herbenutting ten behoeve van de gemeente is niet eenvoudig te realiseren. Er rest dan ook niet anders dan verkoop van de villa. Een van de lasten houdt in dat de eigendom van (kort gezegd) de villa niet mag worden afgescheiden van de eigendom van “De Maat” (het openbare park achter de villa). De villa kan dus niet afzonderlijk worden verkocht. De gemeente wil het park behouden en waarborgen dat het openbaar blijft. De derde generatie nakomelingen van [naam] heeft schriftelijk laten weten geen bezwaar te hebben tegen de scheiding van villa en park.

3. De beoordeling

Nu blijkt dat een aantal lasten verbonden aan het onderhavige legaat door de opheffing van de gemeente Eibergen onmogelijk uitvoerbaar zijn geworden, zal het verzoek op de voet van (het op grond van het overgangsrecht toepasselijke) artikel 4:134 van het Burgerlijk Wetboek worden toegewezen als na te melden.

4. Beslissing

De rechtbank, beschikkende,

- heft op de last uit het legaat van 1924 van de op [1924] overleden [naam], in dier voege dat de last dat “De Maat” nimmer mag worden afgescheiden van het huisperceel vervalt, evenals de last/voorwaarde dat de burgemeestersvilla moet dienen als gemeentehuis/ambtswoning;

- verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.J. van Lee, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 27 maart 2012, in tegenwoordigheid van de griffier.


» Juridisch advies nodig? « advertorial

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?

Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie

Gerelateerde wetgeving

Gerelateerde advocaten

Gerelateerde advocatenkantoren

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature