< Terug naar de zoekresultaten

Opties voor deze uitspraak
U dient ingelogd te zijn om favorieten te kunnen toevoegen aan Mijn Jure
U kunt zich hier gratis registreren
Datum uitspraak:
Datum publicatie:
Rechtsgebied:
Zaaknummer:
Soort procedure:
Zittingsplaats:
Instantie:

Inhoudsindicatie:

Geen aanleiding ex parte toewijzing artikel 1019e Rv . Onvoldoende spoedeisendheid waardoor onherstelbare schade zou ontstaan. Alternatief spoed- kortgeding mogelijk met inachtneming hoor en wederhoor.

Uitspraakbeschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht, voorzieningenrechter civiel

zaaknummer / rekestnummer: C/13/727312 / KG RK 22-1884 IHJK/RS

Beschikking van 28 december 2022

in de zaak van

1 [verzoeker 1] ,

2. [verzoeker 2],

beiden wonende te [woonplaats] , Nevada, Verenigde Staten van Amerika,

verzoekers,

advocaten mrs. D.E. Stols en N.T. Weessies te Amsterdam,

tegen

1 [verweerster 1] ,

2. [verweerster 2],

beiden wonende te [woonplaats] , Nevada, Verenigde Staten van Amerika,

verweersters.

1 De procedure

1.1.

Verzoekers hebben op 27 december 2022 een verzoekschrift ex artikel 1019e Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) ingediend. Op 28 december 2022 heeft de voorzieningenrechter de advocaat van verzoekers telefonisch nog een aantal vragen gesteld, waarna is meegedeeld dat zo spoedig mogelijk op het verzoek zal worden beslist.

2 Het verzoek

2.1.

Verzoekers zijn twee broers die bekend zijn onder hun artiestennaam [naam 1] . Volgens verzoekers hebben zij in 1991 een baanbrekende choreografie voor hun theatervoorstelling [naam voorstelling] gecreëerd die momenteel nog steeds een succes is. Het gaat om een soort balletvoorstelling waarbij de broers balanceren op elkaars handen, benen en andere lichaamsdelen. Verzoekers hebben, als co-auteurs van de theatervoorstelling, hun werk in 2003 gedeponeerd als auteursrechtelijk werk bij de US Copyright Library.

2.2.

Verweersters zijn twee zussen die bekend zijn onder hun artiestennaam [naam 2] . Zij treden eveneens op met een theatervoorstelling waarbij de zussen balanceren op elkaars handen, benen en lichaamsdelen. Verweersters treden momenteel tijdelijk op in theater Carré in Amsterdam als onderdeel van de theatershow [naam show] (hierna [naam show] ) geproduceerd door Stardust International B.V. te Den Haag (hierna Stardust).

2.3.

Verzoekers verzoeken, kort gezegd, om verweersters te bevelen om met onmiddellijke ingang de gehele of gedeeltelijke uitvoering van de voorstelling waarmee verweersters volgens verzoekers inbreuk maken op het gebruik van hun auteursrecht, te staken en gestaakt te houden in de gehele Europese Unie, op straffe van verbeurte van een dwangsom.

3 De gronden van de beslissing

3.1.

Het verzoek strekt tot het geven van een onmiddellijke voorziening bij voorraad, houdende een bevel om dreigende inbreuk op de auteursrechten van verzoekers te voorkomen. Bij een verzoekschrift ex artikel 1019e Rv wordt afgeweken van het uitgangspunt dat de rechter alvorens op het verzoek te beslissen, beide partijen in de gelegenheid stelt te worden gehoord. In dit geval betreft het een verzoek van niet eenvoudige aard.

3.2.

Verzoekers hebben al op 21 december 2022 geconstateerd dat verweersters met hun act in het [naam show] inbreuk maken op hun auteursrecht, in het bijzonder op hun choreografie. Zij hebben verweersters noch de producent Stardust hierop aangesproken. Het was eenvoudig mogelijk geweest Stardust en - via Stardust - verweersters van hun bevindingen op de hoogte te stellen en hen te sommeren de inbreuk te staken. Verzoekers voeren aan dat verweersters in de Verenigde Staten woonachtig zijn, maar zij treden momenteel dagelijks op in theater Carré. Het is niet onmogelijk hen te bereiken. Het verzoek is echter aan de voorzieningenrechter voorgelegd met enkel de informatie van verzoekers, zonder dat er een verweer bekend is.

3.3.

Bij de rechtbank Amsterdam kan doorgaans op zeer korte termijn een datum worden verkregen voor de behandeling in een (spoed) kort geding, waarbij ook op zeer korte termijn een vonnis kan worden gewezen. Niet valt in te zien dat het uitstel dat daarmee is gemoeid voor verzoekers onherstelbare schade zal veroorzaken, dan wel om andere redenen zo spoedeisend is, dat inbreuk op het fundamentele beginsel van hoor en wederhoor is gerechtvaardigd.

Het verzoek ex artikel 1019e Rv wordt daarom afgewezen.

4 De beslissing

De voorzieningenrechter

Weigert de gevraagde voorziening.

Deze beschikking is gegeven door mr. I.H.J. Konings, voorzieningenrechter, en in het openbaar uitgesproken op 28 december 2022.

type: RS

coll: CB


» Juridisch advies nodig? « advertorial

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?

Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie

Gerelateerde advocaten

Gerelateerde advocatenkantoren

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature