< Terug naar de zoekresultaten

Opties voor deze uitspraakDatum uitspraak:
Datum publicatie:
Rechtsgebied:
Zaaknummer:
Soort procedure:
Vindplaatsen:

Inhoudsindicatie:

Weigering bijstand of vertegenwoordiging door een persoon, die geen advocaat is en tegen wie ernstige bezwaren bestaan op grond van artikel 8:25 van de Awb in verbinding met artikel 8:108 van de Awb. Bescherming van partijen. Valselijk opgemaakte documenten gebruikt.

Uitspraak15/8100 AOW-T

Datum beslissing: 1 juli 2016

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Beslissing als bedoeld in artikel 8:108 in samenhang met artikel 8:25 van de Algemene wet bestuursrecht

Partijen:

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (appellant)

[betrokkene] te [woonplaats] , Portugal (betrokkene)

PROCESVERLOOP

Bij brief van 25 april 2016 heeft appellant bezwaar gemaakt tegen de persoon van de heer [naam] als gemachtigde van betrokkene.

Namens betrokkene heeft [naam] bij brief van 29 april 2016 een schriftelijke reactie gegeven op deze brief.

OVERWEGINGEN

Ingevolge artikel 8:25 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in verbinding met artikel 8:108 van de Awb kan de Raad bijstand of vertegenwoordiging door een persoon, die geen advocaat is en tegen wie ernstige bezwaren bestaan, weigeren. Het voorschrift strekt ertoe partijen te beschermen tegen gemachtigden of raadslieden van wie moet worden aangenomen dat hun optreden ernstige schade kan toebrengen.

Appellant heeft in zijn brief van 25 april 2016 bezwaar gemaakt tegen het optreden van [naam] als gemachtigde van betrokkene. Daarbij heeft appellant gemotiveerd uiteengezet dat [naam] zich in de zaken die hebben geleid tot onder meer de uitspraak van de Raad van 4 mei 2016, ECLI:NL:CRVB:2016:1691, heeft bediend van valselijk opgemaakte documenten en daardoor een onjuist beeld van de werkelijkheid heeft geschetst.

Bij brief van 29 april 2016 heeft [naam] aangegeven de beschuldiging van appellant wrang te vinden.

De Raad stelt voorop dat partijen in beginsel vrij zijn in de keuze van degenen aan wie zij de behartiging van hun belangen wensen toe te vertrouwen. De Raad ziet in hetgeen door appellant is aangevoerd echter doorslaggevende redenen om toepassing te geven aan artikel 8:25 van de Awb , aangezien de door appellant opgeworpen bedenkingen vallen binnen de termen van die bepaling.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep

wijst het verzoek om toepassing van artikel 8:25 van de Awb toe;

bepaalt dat betrokkene tot zes weken na dagtekening van deze beslissing de gelegenheid heeft zich tot een andere gemachtigde te wenden.

Deze uitspraak is gedaan door T.L. de Vries, in tegenwoordigheid van M.D.F. de Moor als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 1 juli 2016.

(getekend) T.L. de Vries

(getekend) M.D.F. de Moor

UM

» Juridisch advies nodig? « advertorial

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?

Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.∧ naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie

Gerelateerde jurisprudentie

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature