< Terug naar de zoekresultaten

Opties voor deze uitspraakDatum uitspraak:
Datum publicatie:
Zaaknummer:
Soort procedure:
Zittingsplaats:

Inhoudsindicatie:

Recht op kinderbijslag.

Uitspraak05/4895 AKW

Centrale Raad van Beroep

Meervoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

[appellant] (hierna: appellant),

tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 24 juni 2005, 05/320

(hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellant

en

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (hierna: Svb).

Datum uitspraak: 23 augustus 2007

I. PROCESVERLOOP

Namens appellant heeft mr. H.A.T. Vijftigschild, advocaat te Rotterdam, hoger beroep ingesteld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend. Bij brief van 9 juli 2007 heeft de Svb een nader standpunt kenbaar gemaakt.

De zaak is ter behandeling aan de orde gesteld op de zitting van 12 juli 2007. Partijen zijn daar, met kennisgeving, niet verschenen.

II. OVERWEGINGEN

Bij besluit van 18 februari 2004 heeft de Svb met ingang van het vierde kwartaal van 2002 enkelvoudige kinderbijslag ingevolge de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) aan appellant toegekend voor zijn kinderen Ismail en Mohammed. Daarbij is aangegeven dat geen aanspraak bestaat op tweevoudige kinderbijslag voor deze kinderen, omdat zij niet in verband met studie of ziekte uitwonend zijn. Bij besluit van eveneens 18 februari 2004 heeft de Svb met ingang van het eerste kwartaal van 2004 geweigerd kinderbijslag toe te kennen voor Ismail, omdat hij de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt en niet als studerend of werkloos kind aangemerkt kan worden. Ten aanzien van Mohammed heeft de Svb vanaf het eerste kwartaal van 2004 enkelvoudige kinderbijslag toegekend op grond van dezelfde overwegingen als vermeld in het eerstgenoemde besluit.

Bij beslissing op bezwaar van 17 december 2004 (hierna: het bestreden besluit) heeft de Svb, onder meer, het bezwaar van appellant, gericht tegen de twee hiervoor genoemde primaire besluiten van 18 februari 2004, ongegrond verklaard. Hieraan ligt het standpunt ten grondslag dat niet is vast te stellen of het door Ismail en Mohammed in Marokko gevolgde onderwijs aan een Koranschool aangemerkt kan worden als onderwijs in de zin van de AKW. De rechtbank heeft bij de aangevallen uitspraak het beroep van appellant ongegrond verklaard.

Bij brief van 9 juli 2007 heeft de Svb medegedeeld dat het bestreden besluit is ingetrokken. Dit betekent dat de aangevallen uitspraak, waarbij het bestreden besluit is gehandhaafd, niet in stand kan blijven. De Svb dient thans een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen omtrent de aanspraak op kinderbijslag van appellant voor Ismail en Mohammed vanaf het vierde kwartaal van 2002 tot en met het eerste kwartaal van 2004.

De Raad acht termen aanwezig om op grond van artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht de Svb te veroordelen in de proceskosten van appellant in beroep en in hoger beroep. Deze kosten worden begroot op € 644,-- in eerste aanleg en € 322,-- in hoger beroep voor verleende rechtsbijstand, te betalen door de Sociale verzekeringsbank aan de griffier van de Raad, nu aan appellant toevoegingen zijn verleend ingevolge de Wet op de rechtsbijstand.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep;

Recht doende:

Vernietigt de aangevallen uitspraak;

Veroordeelt de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank in de proceskosten van appellant in beroep en hoger beroep tot een bedrag van € 966,--, te betalen door de Sociale verzekeringsbank aan de griffier van de Raad;

Bepaalt dat de Sociale verzekeringsbank aan appellant het betaalde griffierecht ad

€ 140,-- dient te vergoeden.

Deze uitspraak is gedaan door M.M. van der Kade als voorzitter en T.L. de Vries en

H.J. de Mooij als leden. De beslissing is, in tegenwoordigheid van A.C. Palmboom als griffier, uitgesproken in het openbaar op 23 augustus 2007.

(get.) M.M. van der Kade.

(get.) A.C. Palmboom

BKH 200707


» Juridisch advies nodig? « advertorial

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?

Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie

Gerelateerde wetgeving

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature