Jure.nl Rechtspraak, Jurisprudentie, Rechterlijke uitspraken online
Datum uitspraak:
Datum publicatie:
Soort procedure:
Zaaknummer:
Zittingsplaats:

Inhoudsindicatie:

Eigen bijdrage zorgverzekering.

Uitspraak11/6841 ZVW

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 20 oktober 2011, 10/6085 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[A. te B.], Turkije (appellant)

het College voor zorgverzekeringen (Cvz)

Datum uitspraak: 21 november 2012

PROCESVERLOOP

Appellant heeft hoger beroep ingesteld.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 17 oktober 2012. Appellant is niet verschenen. Het Cvz heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. M. Mulder.

OVERWEGINGEN

1. Met een besluit van 22 maart 2010 heeft Cvz appellant de definitieve bijdrage in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor het jaar 2007 medegedeeld. Hieruit volgt dat appellant nog € 38,09 moet betalen. In bezwaar laat appellant weten in Turkije tijdens ziekenhuisbezoek al een eigen bijdrage te moeten betalen en niet in staat te zijn de Zvw-bijdrage te voldoen. Hij verzoekt de al ingehouden bijdrage aan hem te retourneren. Met een beslissing van 23 november 2010 (bestreden besluit) heeft Cvz het bezwaar ongegrond verklaard.

2. De rechtbank heeft het beroep van appellant niet-ontvankelijk verklaard. Ze heeft overwogen dat appellant wel heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het bestreden besluit, maar niet heeft aangegeven waarom dit besluit niet juist zou zijn. Hetgeen door appellant wel is aangevoerd kan niet worden opgevat als gronden gericht tegen het bestreden besluit.

3. In hoger beroep heeft appellant een groot aantal medische stukken ingezonden om aannemelijk te maken dat hij ernstiger ziek is en meer beperkt dan door de Nederlandse autoriteiten wordt aangenomen.

4.1. Het bestreden besluit heeft betrekking op de definitieve jaarafrekening Zvw 2007. De rechtbank heeft terecht geconstateerd dat de door appellant ingezonden stukken niet zien op de inhoud van dit besluit. Gezien echter onder andere de uitspraak van de Raad van 3 januari 2007, LJN AZ7265, had zij daaruit de conclusie moeten trekken dat het beroep ongegrond verklaard moest worden. Gelet hierop zal de Raad de aangevallen uitspraak vernietigen.

4.2. Ook in hoger beroep heeft appellant met name stukken ingediend die betrekking hebben op zijn medische toestand. Hieruit kan, evenmin als uit de stukken die bij de rechtbank zijn ingediend, de conclusie worden getrokken dat het bestreden besluit onjuist is. De Raad zal het beroep dan ook ongegrond verklaren.

5. Voor een proceskostenveroordeling ziet de Raad geen aanleiding.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep

- vernietigt de aangevallen uitspraak;

- verklaart het beroep ongegrond;

- bepaalt dat Cvz aan appellant het betaalde griffierecht van € 153,- vergoedt.

Deze uitspraak is gedaan door E.E.V. Lenos, in tegenwoordigheid van Z. Karekezi als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 21 november 2012.

(getekend) E.E.V. Lenos

(getekend) Z. Karekezi

KARAR

Merkezi Yüksek Idare Mahkemesi (Centrale Raad van Beroep)

- karsi çikilan karari bozar;

- temyiz davasini tensip etmez;

- temyiz davasinin açilmasinda ödenen 153,- avro tutarindaki mahkeme harcinin Cvz'dan alinmasina ve temyiz yoluna basvuran kisiye verilmesine karar verir.

Isbu karar, E.E.V. Lenos tarafindan ve katip Z. Karekezi'nin huzurunda verilip 21.11.2012 tarihinde alenen açiklanmistir.


Juridisch advies nodig?

Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag


naar boven      |      zoeken      |      uitgebreid zoeken

Gerelateerde jurisprudentie

Gerelateerde advocaten

Gerelateerde advocatenkantoren

Recente vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature